Lekt mijn dak of is dit condensatie?

Er zijn in principe 3 soorten dak “lekken” die hieronder worden beschreven. De oplossing voor uw dakvochtprobleem hangt af van het type “lek”. Als u overmatig vocht opmerkt tijdens extreme temperatuursveranderingen, en niet als het regent, dan is het vocht waarschijnlijk geen daklek. De volgende informatie moet helpen om te bepalen welke problemen u mogelijk ondervindt en wat u kunt doen om condensatie te verminderen.

 • Het eerste type is waar water door het daksysteem lekt terwijl het regent. Dit kan onder andere zijn: lekkage door beschadigde of verslechterde dakspanen, onjuiste installatie van de dakspanen, of slechte/afgebroken gootstukdetails bij doorvoeringen en muren. Het kan zelfs het gevolg zijn van beschadigde vensterbanken, onjuiste opstelsporen of hevige door de wind veroorzaakte regen. Dit zijn uitwendige lekken die meestal door een dakdekker kunnen worden geïnspecteerd en gerepareerd.
 • Het tweede type “lek” wordt veroorzaakt door ijsdammen. Dit heeft niets te maken met vakmanschap. De beste manier om ijsdammen te voorkomen of te verminderen is het elimineren of verminderen van de hoeveelheid warme lucht die naar de zolder ontsnapt en de smeltende sneeuw op het dak tot het punt waar het ijs zich als gletsjer ophoopt. Een andere tijdelijke oplossing is het verwijderen van de sneeuw van het dak voordat deze in ijs kan veranderen en het daksysteem kan binnendringen.
 • Het derde type “lek” wordt veroorzaakt door condensatie of vorstvorming op de zolder. Dit heeft niets te maken met vakmanschap of met een daadwerkelijk daklek. Om te voorkomen dat er vorst en condensatie op uw zolder ontstaat, moet u de hoeveelheid lucht die naar de zolder lekt, elimineren of verminderen en de isolatie en ventilatie verbeteren om vochtige lucht te laten ontsnappen aan het dak.

Lees ook Vochtproblemen lijken onverzorgd en kunnen schadelijk zijn

Wat is condensatie?

Condensatie komt van het vocht in de lucht en wordt veroorzaakt door te veel vocht in de lucht voor een bepaalde temperatuur. Condensatie ontstaat wanneer warme, vochtige lucht een oppervlak raakt dat kouder is dan het dauwpunt van de warme lucht. Als die lucht kouder wordt en de temperatuur daalt tot onder het dauwpunt, moet hij overtollig vocht afgeven om zijn nieuwe, lagere dauwpunt te bereiken. Hij geeft vocht af in de vorm van water, dat op het koudere oppervlak verschijnt.

Er zijn veel dingen in onze huizen die vocht in de lucht brengen. Door normaal te ademen en te transpireren wordt elke dag 3 pinten water aan de lucht toegevoegd voor elke persoon in uw huis. In feite voegt elke activiteit die water gebruikt meer vocht toe aan de lucht, inclusief koken, douchen, afwassen en het doen van de was. Condensatie is meer geschikt voor klimaten waar de gemiddelde temperatuur 35º F of kouder is. Condensatie is een veelvoorkomend teken van onvoldoende isolatie en/of ventilatie.

Condensatie in huis – Een waarschuwingsteken

Condensatie wordt meestal als eerste opgemerkt op uw ramen en dakramen omdat dit de meest zichtbare delen van uw huis zijn. Hoewel het natuurlijk is om de ramen de schuld te geven, moet u dat niet altijd doen. Raam- en dakraamcondensatie is het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in uw huis. En het glas zorgt alleen voor een zichtbaar koud oppervlak waarop de luchtvochtigheid kan condenseren. Dit kan een teken zijn dat uw overmatige luchtvochtigheid binnenshuis schade veroorzaakt op plaatsen die u niet kunt zien, zoals: uw muren, plafonds, vloeren en het dak van uw zolder. Een te hoge luchtvochtigheid binnenshuis kan leiden tot blaas- en schilferende verf, kromtrekken en rottend hout, maar ook tot schimmelvorming.

Bij extreme koude temperaturen kan er zich aan de onderzijde van het dakzeil (zolderdak) vorst ophopen. Zodra de buitentemperatuur stijgt, smelt de vorst en kan deze een lek nabootsen. Dit “lek” kan buitensporig zijn wanneer de temperaturen drastisch veranderen, zoals gebruikelijk is tijdens onze Alaskaanse winters. Vorstvorming komt het vaakst voor boven warmtebronnen zoals verlichting (vooral blikjesverlichting), keukenkachels, open haarden, badkamers, ventilatoren en niet goed geventileerde afzuigventilatoren. Wanneer de vorst smelt, druipt dit “lek” meestal uit die warmtebronnen.

Hoge plafondbalken en kathedraalplafonds met watervlekken kunnen worden verward met een actief lek, terwijl het in feite een gevolg is van condensatie.

Als het u ooit is opgevallen dat er veel ijspegels aan de rand van uw dak hangen, is de kans groot dat uw huis aanzienlijke (en dure) hoeveelheden lucht en warmte naar de zolder lekt.

Controle van de binnenluchtvochtigheid

De meeste nieuwe woningen zijn nu strakker dan ooit gemaakt. Ze zijn goed geïsoleerd en “ademen” niet meer alleen. Zowel de isolatie als de ventilatie moet worden aangepakt om de condensatie te beheersen. Er moeten maatregelen worden genomen om het huis te ventileren, zodat vocht en vochtigheid kunnen ontsnappen.

STAPPEN DIE U KUNT NEMEN OM DE LUCHTVOCHTIGHEID IN UW HUIS ONDER CONTROLE TE HOUDEN ZIJN ONDER ANDERE:

 • Badkamer- en keukenafzuigventilatoren, evenals drogere ventilatieopeningen, mogen nooit op zolder worden afgevoerd, maar moeten altijd naar buiten worden afgevoerd. U kunt een
 • voldoende geventileerde zolder, maar dit maakt niet uit als de afvoerluchtventilator van de badkamer warme vochtige lucht rechtstreeks in de zolderruimte dumpt. Dit zal resulteren in gecondenseerde waterdamp die bevriest op koude zoldermaterialen, waardoor uiteindelijk natte zoldermaterialen zullen ontdooien met als gevolg schade op de zolder en in het huis.
 • Het installeren van afzuigventilatoren in de keuken, badkamers en wasruimtes.
 • Het controleren of afdekken van andere bronnen van vochtigheid (radiator waterpannen, vistanks, grote aantallen planten, etc.).
 • Het installeren van een ontvochtiger. Ontvochtigers zijn een goedkope manier om het vocht in uw huis te verminderen. Zeer aan te bevelen in gewelfde daken met een zolder.
 • Openhaarddemper.
 • Ventileren van de kruipruimte of kelder: Installeer een funderingsroosters of laat een kelderraam barsten in de herfst of vroege winter om uw kelder of kruipruimte te ventileren.
 • Onderzoek toont aan dat het onder het vriespunt houden van de zolderluchttemperatuur wanneer de buitenluchttemperatuur in de lage jaren ’20 is, het ontstaan van ijsdammen kan verminderen. Een goede zolderventilatie is de sleutel tot het koel houden van de zolder, terwijl een adequate en goed geïnstalleerde isolatie de sleutel is tot het warm houden van uw huis. Het is van cruciaal belang om de ventilatieopeningen vrij te houden van obstakels, zodat de natuurlijke stroom van koele buitenlucht naar de zolderruimte kan worden vervangen door de warmere zolderlucht die opstijgt en naar de nok- en/of dakventilatieopeningen stroomt. Deze luchtstroom houdt de zolder koel en vrij van vochtophoping.
 • Door het toevoegen van extra dakluiken, zoals kistluiken, turbineluchtroosters en nokluiken, kan de warme lucht ook ontsnappen aan de zolderruimte en worden condensatieproblemen verminderd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *