Het verschil tussen opstijgend vocht en condensatie

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen vocht veroorzaakt door condensatie en vocht veroorzaakt door andere factoren, zoals opstijgend vocht, binnendringend regenwater, slechte leidingen of slechte afvoer.
Gemakkelijk verward, optrekkend vocht en condensatie zijn beide dingen die je thuis kunt tegenkomen. Hoewel de ene relatief eenvoudig kan worden verholpen voordat er te veel schade wordt aangericht, vereist de andere meer tijd en investeringen om deze vanuit uw huis te verwijderen. Wat vocht wordt veroorzaakt door condensatie, het meest voorkomende type. Zie hieronder voor andere soorten vocht.

Wat is condensatie?

Condensatie treedt op wanneer vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak zoals een muur, raam, spiegel, enz. De lucht kan geen vocht vasthouden en kleine druppels water verschijnen. Waterdamp in de lucht kan van nature voorkomen als gevolg van weersomstandigheden, ademhaling door mensen en zelfs planten. Je kunt het niet zien, maar het is in je huis. De waterdamp zweeft vrolijk rond je huis en is redelijk onschadelijk. Alleen wanneer het in aanraking komt met iets kouds, wordt het moeilijker.

Wat is condensatie?
Wanneer het iets kouds raakt, zoals een raam of een slecht geïsoleerd oppervlak, daalt de waterdamp in temperatuur en verliest een deel van zijn sterkte. Het kan zijn watergehalte niet langer behouden en laat het op het koudere oppervlak vallen. U ziet dit afgezette water als u condensatie opmerkt. U kunt condensatie verwachten op elk oppervlak waar de koude lucht van buiten in contact komt met de warmte van uw huis. Ramen en dunne, slecht geïsoleerde muren zijn de gebruikelijke locaties waar u condensatie kunt verwachten.
Condensatie kan zwarte schimmel veroorzaken. Zwarte schimmel, of Stachybotrys, is een natuurlijk voorkomende schimmel die moeder natuur helpt om items zoals vegetatie af te breken en terug te brengen naar de bodem. Helaas herkent deze schimmel het verschil tussen de binnenkant van uw huis en een beschimmelde appel niet – hij vindt alleen de vochtigheid veroorzaakt door condensatie.

Wat is opstijgend vocht?

Opkomend vocht verschilt van condensatie, hoewel het hetzelfde uiterlijk kan hebben. Stel je voor dat een spons wordt ondergedompeld in een badkuip vol water. Water stroomt door de spons omhoog terwijl de spons het water opzuigt. Huisstenen die op vochtige grond worden geplaatst, gedragen zich op dezelfde manier als deze spons en absorberen het water van de natte grond om hen heen, in een opwaartse beweging, vandaar de naam “opstijgend vochtig”. Bakstenen en metselwerk blijven water absorberen totdat de zwaartekracht aangeeft dat het zichzelf niet meer kan optillen, meestal op ongeveer 1,2 meter, en het vochtniveau zich eenvoudig ophoopt in het getroffen gebied.


Net als de zwarte schimmel op gecondenseerde muren, trekken de natte gebieden die betrokken zijn bij optrekkend vocht ook de sporen van de Stachybotrys-schimmel aan, en dat kan het eerste teken zijn dat u merkt dat u een optrekkend vochtprobleem heeft. Je kunt ook de schade aan de buitenkant van je huis opmerken, met een opvallende vloedmarkering op de buitenste stenen.
Verwar opstijgend vocht echter niet met andere veel voorkomende soorten vocht. De muren op de begane grond kunnen last hebben van een vergelijkbare toestand die in vocht doordringt. Veel voorkomend in huizen met cementfusie, of waar de spouwmuren gevuld zijn, is binnendringend vocht het resultaat van opgesloten vocht dat niet kan ontsnappen, of een toename van waterdamp die de enkele ontsnappingsroutes in een huis overweldigt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *